Viaţă cotidiană

Calendar Evenimente
  Ianuarie 2021 (0)
L M M J V S D
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Newsletter
Vrei să afli care sunt ultimele noutăți și evenimente?
Dezabonare
Vremea in Depresiunea Horezu
Astăzi
Max.: -1°C
Min.: -7°C
GENERAL
Media anuală: 10,8°C
Precipitatii medii: 33,1 mm
Calitatea aerului: Bun (vezi. ANPM.ro)
Pret benzina: 4.70 ron/l

Zona citadină a orașului Horezu își păstrează nealterat caracterul definitoriu de oraș-târg din zona de nord a Olteniei, cu preponderență în latura comercială, dar ultimele decenii au marcat o evoluție marcantă în domeniul turismului, prin apariția infrastructurii adecvate acestui tip de activitate, respectiv unități publice de cazare și alimentație publică, spații de joacă pentru copii, parcări, Centrul de informare turistică, marcaj stradal adecvat și altele. Accesul în oraș, dinspre Râmnicu Vâlcea, pe DN 67, este străjuit de o zona comerciala tip bazar unde comercianți locali vând suveniruri, produse meșteșugărești, ceramică mai mult sau mai puțin manufacturată, țesături diverse, produse românești și străine, într-un amalgam de khitsch-uri și produse autentice. Axa în care pulsează viața orașului este constituită de strada Unirii, exclusiv comerciala, unde accesul se realizează pietonal. Aceasta strada constituie, alături de str. 1 Decembrie și str. Independenței, Centrul istoric al orașului Horezu, unde regăsim clădiri de la începutul secolului XX, cu o arhitectură specifică și cu multe povești adunate de-a lungul timpului. În acest perimetru se află majoritatea instituțiilor administrative, Galeria de artă populară, Casa de cultură, Biblioteca, instituții bancare, notariate, cabinete individuale pentru profesii liberale, cabinete de cosmetică, frizerie, coafura, săli de fitness și tratamente corporale. Celelalte străzi păstrează o atmosfera patriarhala, cu locuințe preponderent cu un nivel, mici grădini de flori sau zarzavaturi, un nivel de circulație decent spre redus si cu spații verzi pe marginea căilor de rulare. Liceul „Constantin Brâncoveanu” și Spitalul orășenesc Horezu, prin dimensiunea lor și specificul arhitectonic, reprezintă repere de prim rang ale urbei.

Restaurantele și terasele, în majoritatea lor, încearcă și în bunăparte reușesc sărespecte un specific local, atât prin ambianță, arhitectură, aranjament interior, dar și prin meniurile oferite. Câteva baruri și chiar restaurante s-au organizatîn mod natural, am putea zice, în subsolurile vechilor clădiri monumentale, unde beneficiază de elemente de arhitectură de tip cramă, cu arcade și bolți din cărămida veche și o atmosferă de epocă.

Unitățile de cazare asigura un nivel de confort ridicat și beneficiază din plin de așezarea circulară a orașului, în care nici un obiectiv citadin nu se află la o distanță mai mare de 10 minute de mers pe jos. Din acest motiv, în oraș nu există mijloace de transport în comun. În ultimii ani a crescut în mod substanțial interesul proprietarilor de mini-hoteluri și pensiuni pentru lărgirea ofertei de utilități pentru petrecerea timpului liber al turiștilor, respectiv spații de joaca pentru copii, terenuri de sport, piscine, biciclete în regim de închiriere, etc.

Un specific aparte îl prezintă strada Olari, care este cea mai lungă stradă din oraș, definind de fapt un mic sat, deasupra orașului, zona care grupează, în proporție de peste 90%, vestitele familii de ceramiști din Horezu. Aici găsim vechile ateliere, funcționale și în care lucrează urmașii ceramiștilor de altă dată, aici găsim ceramica autentică de Horezu, vechiul instrumentar de lucru, cuptoarele circulare tradiționale, istoriile familiilor de ceramiști, poveștile lor, demonstrații de îndemânare în ceramică, formă și decor, prezentarea tehnicii de olărit de Horezu care, începând din 2012, beneficiază de o recunoaștere mondială a specificității sale și face parte din patrimoniul imaterial UNESCO.

Zona rurală, reprezentata de satele aparținătoare Romani de Jos, Romani de Sus, Râmești, Ifrimești, Urșani și Tănăsești reprezintă un spațiu rural românesc pur, cu biserici vechi și case tradiționale, cu fântâni cu ape cristaline și fânețe întinse, cu magazine sătești, cu meșteri lemnari, dogari, crescători de animale, plantații de pomi fructiferi, cazane de țuică, etc. Satele sunt legate radial de centrul civic al orașului prin drumuri asfaltate, darexistă și o conexiune circulară între sate, pe sub munte, accesibilăîn anumite porțiuni, doar pe jos sau cu biciclete.Aici regăsim, în gospodăriile țărănești, adevăratele mâncăruri tradiționale, cu specific ciobănesc sau vânătoresc, impresionante prin modul în care utilizează produsele locale.

Ziua de sâmbătă este, întotdeauna, indiferent de sezon, ziua cea mai importantăa săptămânii, datorită Târgului săptămânal care atrage,de sute de ani, locuitorii din nord-vestul județului Vâlcea, dar și din nord-estul județului Gorj. În oraș are loc o afluență deosebită de cetățeni, încă de la primele ore ale dimineții oamenii venind să cumpere zarzavaturi, lactate produse în micile ferme locale, produse meșteșugărești, fructe de livada sau de pădure, cereale, păsări și animale vii. Este un târg local viu, animat,un loc de întâlnire al producătorilor cu consumatorii, dar și al meșteșugarilor și micilor meseriași cu potențiali clienți pentru produsele sau serviciile pe care le oferă. Au loc negocieri, programări, se stabilesc prețurile pieții, se pun la punct viitoare colaborări.

Horezu beneficiază din plin de faptul că este o zonănealterata, fără industrii poluante, fără excese la nivelul exploatațiilor agricole sau forestiere. O buna politica de mediu, realizata atât de administrația locală, dar și de agenții economici specializați și ONG-urile active, a condus la o puritate a apei și aerului deosebită și un mod de viață sănătos. Acestea, alături destilul local de viață și civilizația de care dau dovada oamenii de aici (fenomenul infracțional în zona Horezu este cu mult sub media națională), precum și alimentația sănătoasă, „din gradină”,au făcut ca Horezu să se afle în fruntea statisticilor cu cea mai mare speranță de viață la nivel național, conform datelor INS din 2008.