Trasee turistice

Calendar Evenimente
  Martie 2021 (0)
L M M J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Newsletter
Vrei să afli care sunt ultimele noutăți și evenimente?
Dezabonare
Vremea in Depresiunea Horezu
Astăzi
Max.: 14°C
Min.: 0°C
GENERAL
Media anuală: 10,8°C
Precipitatii medii: 33,1 mm
Calitatea aerului: Bun (vezi. ANPM.ro)
Pret benzina: 4.70 ron/l

Traseul turistic nr. 1

Horezu/Strada Olari – satul Tănăsești – Măgura Dobrii – Vf. Urșani – Mănăstirea Roman – Vf. Roman – Muntele Piatra Roșie – Vf. Ursu (joncțiune traseu de creastă Parâng – Căpățâna)

Timp de mers pe jos:…… 5 ore până la Mănăstirea Roman și cca. 7 ore până la Creasta principală a muntelui Căpățâna.

Punct de plecare:………. Orașul Horezu/Strada Olari

Punct de sosire:………… Mănăstirea Roman sau Creasta Căpățânii

Locuri de adăpost:……... Mănăstirea Roman, stânele de pe munții Marginea și Piatra Roșie

Lungimea traseului:…….21 km

Grad de dificultate:……. Medie

Trasee de legătură:……. Traseul de creastă Munții Parâng – Căpățâna și traseul curmătura Piatra Roșie – Groapa Mălăii – Ciungetu

Accesibilitate:…………..  Traseu accesibil în sezonul temperat; mai – octombrie

 

Traseul turistic nr. 2

Horezu/satul Romanii de jos – satul Romanii de sus – Valea Lungă – Bolca – Mănăstirea Roman (joncțiune cu traseul 1) – Vf. Roman – Cantonul Piatra Roșie 

Timp de mers:………………. 4 ore până la cabana Roman, cca. 6 ore până la creasta principală a Căpățânii

Punct de plecare:…………..Satul Romanii de jos

Punct de sorire:…………… Mănăstirea Roman sau Creasta Căpățânii

Locuri de adăpost:………..  Casele de vacanță de pe traseu, Cabana Roman, stânele de pe munții; Bolca, Pietriceaua, Ludeasa, Piatra Roșie, Mănăstirea Vf. Roman.

Lungimea traseului:……… 18 km

Grad de dificultate: ……… Medie

Trasee de legătură: ……… Traseul de creastă Munții Căpățânii

Accesibilitate: ……………. Tot timpul anului

 

Acest traseu care începe cu vizitarea Mănăstirii Hurezi și se termină la Cantonul Piatra Roșie, vă va conduce prin locuri foarte frumoase și interesante.

Traseul este ușor, 3/4 din lungimea sa se desfășoară în lungul unui drum comunal, existând astfel și posibilități de transport auto până de capătul traseului.

La Mănăstirea Hurezi se poate ajunge pe DJ 669, ramificat la km 40 din DN 67 Rm. Vâlcea – Tg. Jiu, pe o lungime de cca. 5 km. Dacă se pornește pe jos din orașul Horezu, se intră pe DJ 669 la km 2, după ce s-a traversat pârâul Luncăveciorul, se continuă traseul pe strada Constantin Brâncoveanu și strada Romani, iar după cca. 2,5 km veți ajunge în satul Romanii de jos. La capătul nordic al satului se află vestitul locaș de cult, monument istoric și de arhitectură întrat în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1993.

Lăsând ca punct de plecare mănăstirea situată pe malul stâng al pârâului Romani, drumul dumneavoastră continuă 2,8 km pe DC 147 A Romanii de jos – Romanii de sus, după care, urmează drumul pe Valea Lungă.

Urcăm pe valea îngustă a pârâului, pe malul stâng, pe sub Seciul Romanilor (est) și apoi prin dreptul poienilor Ștevioarei (vest). Drumul trece tot mai des de pe un mal pe celălalt al pârâului Lunga, panta devine mai înclinată pentru a răzbate în cele din urmă în șaua Lunga. Drumul este cățărat pe versantul estic al muchiei Piscul lui Țigan, pe coamă “defilează” în stânga Poiana Stoicului și muchia puternic împădurită și puternic înclinată a muntelui. La 1350 m altitudine, drumul atinge firul văii superioare Pleșa, înaintează pe acesta încă 2 km spre nord-vest și se continuă spre Bolca (1.400 m alt.), apoi urcă printre case de vacanță spre muntele Pietriceaua (1.650 m alt.) sau pe varianta, în dreapta, spre muntele Ludeasa. Drumul continuă pe culme unde întâlnim alte case de vacanță până în Vf. Roman, mare nod de culmi; spre Marginea, Ursu, Piatra Roșie. În vârf, găsim o frumoasă mănăstire, a cărei construcție a început în urmă cu câțiva ani și s-a sfințit în anul 2014.

Traseul se poate parcurge și cu mașina, în cea mai mare parte drumul fiind modernizat.