Resurse urbane

Calendar Evenimente
  Martie 2021 (0)
L M M J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Newsletter
Vrei să afli care sunt ultimele noutăți și evenimente?
Dezabonare
Vremea in Depresiunea Horezu
Astăzi
Max.: 14°C
Min.: 0°C
GENERAL
Media anuală: 10,8°C
Precipitatii medii: 33,1 mm
Calitatea aerului: Bun (vezi. ANPM.ro)
Pret benzina: 4.70 ron/l

Orașul Horezu, cel mai important pol administrativ din nord-vestul județului Vâlcea, dispune de o infrastructură generală de un bun nivel care deservește comunitatea din zonă, având permanent în vedere principiile dezvoltării durabile. Rețeaua locala de drumuri realizează o comunicare eficientă și civilizată cu satele aparținătoare și celelalte localități din arealul geografic al Microregiunii Horezu, inclusiv accesul în zona montană fiind adus la un nivel corespunzător unei accesibilități generale. Alimentarea cu apa se realizează din surse naturale de suprafață, rețeaua de distribuție este modernizată recent, este gestionată de un operator regional și are o foarte bună acoperire în teritoriu. Canalizarea, menajeră și pluvială, se află într-un larg proces de extindere, în anul 2014 fiind pus în funcțiune un nou tronson care deservește populația din satul Olari.

În zona urbană funcționează un sistem centralizat de încălzire a imobilelor care utilizează drept combustibil reziduuri lemnoase (rumeguș, resturi vegetale din activitatea forestiera sau rezultate din curățirea plantațiilor de pomi fructiferi).  Într-un viitor apropiat, se preconizează realizarea unei investiții importante care va furniza la scară largă agent termic obținut din biomasa. De asemenea, în anul 2015 municipalitatea locală a realizat un sistem de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de producție de 1MW/oră, care reduce semnificativ costurile de la bugetul local privind iluminatul public, instituțiile administrative, de învățământ, sănătate și cultură.

În oraș își desfășoară activitatea 5 bănci comerciale, o Trezorerie a Statului, Judecătorie, Procuratură, Jandarmerie, Poliție, mai multe cabinete de avocatură, cadastru.

Sistemul de telefonie, mobilă și fixă, internet, televiziune prin cablu, este operațional pe tot teritoriul orașului.

Infrastructura de învățământ este constituită din: Liceul „Constantin Brâncoveanu”, unitate cu profiluri de formare multiple și unde învață peste 2.400 elevi, 3 scoli generale și  4 grădinițe, o creșă, toate la un înalt nivel de dotare și modernizare.

Infrastructura de sănătate este reprezentată de Spitalul orășenesc Horezu, cu o capacitate de 160 paturi, cu 6secții de specialitate, care, împreună cu Ambulatoriul (13 secții de specialitate), deservesc peste 80.000 cetățeni din nord-vestul județului Vâlcea. Aceste unități dispun de o dotare deosebită și condiții generale de cel mai înalt nivel, precum  și de personal medical calificat. De asemenea, în oraş funcționează un Serviciu de ambulanţă, cu sediu propriu şi dotare corespunzătoare. Pe teritoriul oraşului fiinţează 6 farmacii și puncte farmaceutice, din care una cu capital de stat și 5 cu capital privat.

Orașul dispune de o Casa de Cultură cu o sală de spectacole de 250 locuri și infrastructura specifică, precum si 6 cămine culturale funcționale și active în satele Romanii de jos, Romanii de sus, Râmești, Iftimești, Tănăsești și Urșani.

Orașul Horezu găzduiește cea mai mare colecție de ceramică națională tradițională, care reunește peste 4.000 de piese de ceramică din cele mai reprezentative centre de olărit din România.

De asemenea, funcționează două Săli de conferințe dotate corespunzător acestui tip de activitate.

Fiind un important centru micro-regional și turistic, orașul Horezu dezvoltă o intensă activitate economică reflectată în existența a numeroase spaţii comerciale pentru produse alimentare şi nealimentare, de larg consum, tip supermarket și mici magazine generale sau specializate, o piață agroalimentară și un Târg săptămânal (sâmbăta dimineața), peste 20 pensiuni turistice cu o capacitate totala de cazare de peste 400 locuri, 12 unități de alimentație publică tip restaurant sau cofetărie cu peste 1.100 de locuri, 5 terenuri de sport, 3 piscine în aer liber, un cinematograf, numeroase ateliere de prestări servicii pentru populație în cele mai variate domenii, ateliere meșteșugărești, 6 farmacii umane, 2 farmacii veterinare, firme de transport persoane cu curse regulate sau speciale, naționale și internaționale, firme de construcții, ferme zootehnice, agricole, pomicole, exploatații apicole și magazine de desfacere pentru acest tip de produse și multe altele. La nivelul orașului funcționează o agenție de turism și un Centru Național de Informare și Promovare Turistică. De asemenea, orașul dispune de un radio local și un post de televiziune local.

Orașul Horezu prezintă o activitate intensa și eficientă a organizațiilor neguvernamentale, care activează în domenii diverse (mediu, cultură, patrimoniu, învățământ, tineret, sport, minorități, protecție socială, dezvoltare locală, comunitară și intercomunitară, etc.). Aceste organizații sunt foarte active în procesul de planificare și dezvoltare strategică.

Galerie foto