Calendar Evenimente
  Septembrie 2020 (0)
L M M J V S D
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Newsletter
Vrei să afli care sunt ultimele noutăți și evenimente?
Dezabonare
Vremea in Depresiunea Horezu
Astăzi
Max.: 18°C
Min.: 11°C
GENERAL
Media anuală: 10,8°C
Precipitatii medii: 33,1 mm
Calitatea aerului: Bun (vezi. ANPM.ro)
Pret benzina: 4.70 ron/l

Ceramica, prin care orașul Horezu este cunoscut în țară și peste hotare, este înscrisă în lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO din anul 2012. Ceramica smălţuită de Horezu – unică în România prin motivele sale cromatice şi florale – este produsul cel mai reprezentativ pentru Horezu. Aici se produce una din cele mai interesante și mai rafinate ceramici românești. 

Confecționarea ceramicii de Horezu este "un meșteșug tradițional unic", practicatatât de bărbați, cât și de femei. Procesul de fabricație este divizat: bărbații sunt cei care se ocupa cu extragerea lutului, care este, ulterior, curățat, porționat și udat, frământat, tescuit și amestecat, devenind astfel materia primă din care sunt confecționate celebrele vase de Horezu, iar femeile sunt acelea care decorează obiectele folosind tehnici și instrumente specifice, cu care desenează modele tradiționale.

Îndemânarea și talentul de a combina formele și culorile definesc personalitatea și unicitatea acestui tip de ceramică. Culorile sunt vii și variază de la maro închis, roșu, verde și albastru până la celebrul ivoriu de Horezu.Din mâinile meşterilor olari rezultă vase de diferite forme şi dimensiuni: taiere, străchini, ulcioare, farfurii, căni, ceşti, vaze.

Motivele centrale tradiţionale pictate pe ceramica de la Horezu sunt cocoşul (cocosul de Horezu), steaua, soarele, spirala, spicul grâului, pomul vieţii, peşti, hora cu figuri umane. La acestea se adaugă frunze, copaci, vreji, boboci de floare, frunza de stejar, ghinda şi o întreaga lume vegetală care ocupă un rol secundar, fiind aşezate, în general, pe margini.

Ceramica este produsă în atelierele olarilor din Horezu, majoritatea locuind pe strada Olari, un sat al olarilor cu familii din tată în fiu aplecate cu sufletul peste roata de olar și peste lutul ce se transformă în comori de artă. Materiile prime sunt furnizate în cea mai mare parte din zona Horezu (lutul, culorile). La Horezu, capitala ceramicii populare românești, a luat viață Târgul anual, „Cocosul de Hurez”, care se desfășoară pe platoul Treapt, la Camping-ul „Stejari”, în prima zi de sâmbătă și duminică  din luna iunie. Anul acesta – 2015 - târgul a ajuns la cea de-a XLV-a ediție, ultimele 6 ediții bucurându-se de participare internațională.

Mierea de albine și alte produse apicole (propolisul, ceara și polenul). Depresiunea Horezu este un loc cu un climat mai blând la adăpost de vânturi. Aici are loc o influenţă submediteraneană unde sunt create condiţii foarte bune pentru creşterea unor specii iubitoare de căldură. Aceste condiții climaterice, lipsa poluării, flora bogata si plantațiile de pomi fructiferi au favorizat creșterea numărului de apicultori, dezvoltarea stupinelor, ajungându-se, chiar, la crearea unei noi rase.

Rasa locala autohtona linia de albine „HOREZU 15” este o rasă omologata la sfârșitul anului 2010 decătre Agenția Națională pentru Ameliorare, Selecție și Reproducție în Zootehnie. Linia de albine „HOREZU 15” face parte din rasa de albine Apis mellifera carpatica, ecotipul deal-munte. Albinele din acest ecotip sunt capabile să valorifice foarte bine culesurile puse la dispoziţie, cu instinct de acumulare ridicat şi activitate de zbor în condiţii meteorologice nefavorabile.

Au început să apară micile ferme, în general organizate de tineri, care dețin de la 100 de stupi în sus. Apicultura reprezintă în prezent o sursa de venit pentru tinerii care au accesat masurile de finanțare europene și au obținut fonduri pentru dezvoltarea stupinelor. Specifică zonei, este mierea de salcâm 3. În luna iunie, în fiecare an, vin apicultori din toată țara și practică pastoralul. Cu produsul „mierea de salcâm” România a avut participanți la concursul internațional de degustări unde s-a obținut medalia de aur. Produsele apicole; mierea de albine, propolisul, ceara și polenul sunt valorificate pe piața liberă sau la procesatori, în orașul Horezu existând 3 magazine (spații comerciale) specializate în prezentarea și desfacerea produselor apicole, a materialelor și uneltelor specifice albinăritului.

Brânza Horezu” fermentată din lapte de oaie pasteurizat (mai cunoscută sub denumirea deCașcavalul de Horezu”) a devenit un brand recunoscut şi foarte căutat atât în țară, cât și în alte ţări din afara granițelor României, în special în Spania și Statele Unite ale Americii). Cașcavalul de Horezu este produs după o reţetă tradiţională. Există în prezent un singur sortiment de brânză fermentată obținută din lapte de oaie pasteurizat, materia primă, laptele de oaie, fiind achiziționat de la producătorii autorizați sanitar-veterinar din depresiunea Horezu si nu numai.

Apă plată, apă carbogazoasă, băuturi răcoritoare și băuturi energizante. Datorită faptului că orașul Horezu se află într-o zonă nepoluată, cu o rețea hidrografică de suprafață și subterană bogată, bine reprezentată, s-a valorificat o parte din potențialul izvoarelor subterane din depresiunea Horezu, înființându-se o secție de producție, în care lucrează peste 60 de persoane. Aceasta produce și îmbuteliază apă plată, apă carbogazoasă, băuturi răcoritoare și băuturi energizante care se comercializează pe plan local, dar și la nivel național.

Alte produse

Băuturi alcoolice și non alcoolice: țuică, afinată, vișinată și  siropuri din fructe (afine, zmeură, căpșuni, soc, vişine, conuri și vegetație de brad, bujor de munte, merișor, etc.) sunt produse de obicei în cantități mici, în gospodăriile individuale ale populației pentru consumul propriu.

Alte produse alimentare în orașul Horezu, pe care le putem găsi în funcție de sezon sunt: fructe de pădure, mere, prune, pere, struguri, gutui, căpşuni, castane, ciuperci de pădure și de cultură, legume, dulceaţă (zmeură, afine, căpşune, frăguțe, vişine, coacăze, cireşe, etc.), conserve de casă (legume), produse de panificaţie, lapte de vacă, lapte de capră, lapte de oaie, brânză de vaci, brânză de capre, brânză de oi, smântână de casă, unt de casă, oua de găină și de prepeliță, carne provenită de la animale și păsări de curte (găini, porci, viței, oi, iezi), peşte. Aceste produse sunt în cantități mici, produse care se vând în Piața agroalimentară Horezu, în târguri de profil sau pentru consumul individual în gospodării.

Conservele din fructe produse și îmbuteliate de măicuțele de la Mănăstirea Hurezi, sunt vândute turiștilor români și străini prin magazinul propriu din incinta locașului de cult. Aici se produc anual o gamă variată de conserve: gemuri, dulcețuri, jeleuri și siropuri din fructe pregătite după metode tradiționale, fără aditivi și conservanți. Pentru prepararea acestor produse sunt valorificate resursele naturale ale zonei, fructele din livada proprie și cele de pădure.

Produse nealimentare. Pe lângă obiectele din ceramică, se mai produc în orașul Horezu: țesături textile executate manual (covoare, carpete, trăistuțe cu motive oltenești), si tradiționale, împletituri din sfoară, icoane pictate pe sticlă și lemn și alte decorațiuni, unelte şi accesorii din lemn, coşuri împletite din lemn de alun, mături de nuiele din lemn de mesteacăn, acestea din urmă produse în atelierele particulare din satul Romanii de Sus - Săliștea.

Mobilier: există câțiva producători locali de mobilier pentru casă și grădină, confecționat din lemn masiv și PAL melaminat.