Galeria de artă populară contemporană

Calendar Evenimente
  Septembrie 2020 (0)
L M M J V S D
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Newsletter
Vrei să afli care sunt ultimele noutăți și evenimente?
Dezabonare
Vremea in Depresiunea Horezu
Astăzi
Max.: 18°C
Min.: 11°C
GENERAL
Media anuală: 10,8°C
Precipitatii medii: 33,1 mm
Calitatea aerului: Bun (vezi. ANPM.ro)
Pret benzina:

Horezu se încadrează, prin structura sa geografica și printr-o seamă de elemente de cultură materială și spirituală, într-o zonă mai largă din nordul Olteniei, pe care o definește în mod unic și care este consemnată și cunoscută în peisajul  tradițiilor și artei populare românești sub denumirea de “Zona etno – folclorica Horezu”. Aceasta pentru că, a căpătat, de-a lungul vremii, atât trăsături comune întregii arte și culturi populare românești, dar și forme inedite de expresie, care îi imprimă caractere proprii, specifice.

În multitudinea  de obiceiuri și meșteșuguri tradiționale din zona Horezu, olăritul ocupă un loc de frunte. Meșterii olari de aici s-au îndeletnicit de secole cu producerea vaselor de argilă, atât pentru a-și asigura venituri complementare, cât și pentru a-și împlini o chemare artistică înnăscută, care are origini ancestrale, la nivelul întregului nostru popor. În valorificarea moștenirii artistice a tradiției populare, Horezu are un merit deosebit prin organizarea, de peste patru decenii, a Târgului ceramicii populare românești “Cocoșul de Hurez” – care reunește, la fiecare început de vară, artiști ai lutului din toată țara – dar și prin înființarea Galeriei de Artă Populară Contemporană, care adăpostește cele mai valoroase opere din lut, punându-le în valoare, ocrotindu-le și păstrându-le pentru posteritate.

Ideea organizării Galeriei de Artă Populară Contemporană din incinta Casei de Cultură “Constantin Brâncoveanu” din orașul Horezu, la începutul anilor ’70 ai veacului trecut, poate fi socotită ca o încununare a dorinței meșterilor olari din Horezu  de a avea – de ce nu? – o reprezentantă oficială a măiestriei lor artistice, care să le faciliteze cunoașterea și recunoașterea  pe plan național, dar și internațional, prin lucrări demne de  văzut, admirat și valorificat.

Colecția, adăpostită într-un spațiu de 350 mp, ce cuprinde 7 saloane de expunere și un depozit, este alcătuită dintr-un număr de peste 4000 de piese de ceramică, din Horezu și din cele mai reprezentative centre active de olărit din România.  Acest fond de obiecte s-a constituit pe parcursul a peste 45 de ani și provine din donații directe ale meșterilor olari. Odată cu înființarea manifestării naționale, Târgul ceramicii populare românești “Cocoșul de Hurez” în anul 1971, în baza Regulamentului de organizare și funcționare, meșterii participanți donează Galeriei 1-3 piese de ceramică – cele mai reprezentative din punct de vedere al autenticității, specificului centrului și realizării artistice.

Galeria este unica de acest tip în țară și impresionează prin bogăția și diversitatea obiectelor, oferind vizitatorului ocazia să-și creeze o impresie de ansamblu asupra olăritului din România. Expoziția este structurată pe regiuni, centre și autori, realizând un fel de “hartă” a acestui meșteșug tradițional  în țara noastră.

Sunt prezente în expoziţie creaţiile meşterilor ceramişti din Horezu, Slătioara, Vlădeşti şi Lungeşti din judeţul Vâlcea, Oboga din judeţul Olt, Curtea de Argeş din judeţul Argeş, Braniştea din judeţul Galaţi, Şişeşti din judeţul Mehedinţi, Jupâneşti din judeţul Timiş, Corund şi Miercurea Ciuc din judeţul Harghita, Baia Mare din județul Maramureş, Marginea şi Rădăuţi din judeţul Suceava, Obârşia din judeţul Hunedoara şi altele.

În interesul cunoașterii și popularizării artei populare românești, în toată frumusețea, puritatea  și permanenta ei evoluție, colecția noastră reprezintă un important pas înainte, în special prin faptul că patrimoniul se îmbogățește în permanență cu obiecte de ceramică, dar și de alt tip – costume populare, sculptură în lemn, obiecte de uz casnic – marcă a meșteșugurilor care dăinuiesc de secole pe aceste meleaguri.